Ramai Orang Tak tahu Percutian Singkat ke Singapore yang sangat........

by - December 31, 2017

SINGAPORE DAY TRIP 2018 LAGI BEST!




Pernah tak korang dengar pakej Singapore Day Trip RM135? Uishh biar betul??? Okey kalau tak pernah meh sini iolls nak citer bagi uolls kenal dulu hehe. Orang kata " tak kenal maka tak cinta, dah kenal terlebih cinta pulak" hehehe

Tapi jangan pulak terjatuh cinta dengan abang-abang tour leader dan hakak-hakak gojes tour leader kita hahaha sebab yang tu kita tak jamin ya :p Trip ni wujud dari tahun 2013 lagi, tapi ramai yang tak tahu dan ramai yang tak yakin dengan pakej ni hmmm

Dengan pakej serendah RM135 ni, uolls boleh bawak anak-anak travel sekali tanpa ganggu waktu kelas diorang. Student pun boleh join sama, sis-sis kita yang kerja goverment pun boleh join, tak perlu apply cuti pon tau hehe

Apa yang special nya trip dari BKH ni ialah trip kita ni gerak hari Jumaat malam, dan balik pada Sabtu malam. Kita akan pickup uolls semua dari KL Sentral, dan mana-mana RnR yang berdekatan dengan tempat uolls yang otw ke Johor.

Contohnya dekat RnR Nilai, Seremban, RnR Jejantas Ayer Keroh Melaka, Tol Ayer Keroh. Meh baca kat bawah ni, kita ada bercerita macam mana rupa perjalanan trip ni hehehe =)


DAY 1Boleh klik dekat link ni untuk tengok lebih detail macam mana cara nak pergi ke tempat berkumpul
Tempat Berkumpul Singapore Day Trip
Gambar sumber dari Google : Ini tempat kita berkumpul

Bagi ahli rombongan yang tinggal di Negeri Sembilan, Melaka, Johor, uolls tak perlu bersusah payah tau nak pergi ke KL Sentral untuk naik bas. Sebab kita akan ambil uolls di RnR Nilai, RnR Seremban, dan Tok Ayer Keroh. So, uolls jangan risau lah yer hehehe

Masa yang ada tu kita guna untuk berkenal- kenalan dengan rakan baru. Majoriti memang uolls tak kenal pon satu sama lain. Tapi bila lepas trip ni memang ada lah yang sebak, sedih, tangis sebab baru je semalam kenal, esok malam dah nak berpisah. Kalau uolls tak caya, uolls cuba join trip ni pastu cuba sendiri rasa pengalaman yang kita ceritakan tadi. Memang uolls takkan pernah menyesal lah kalau join trip dengan kami. Sumpah  best gilerrrr hihihi

Diorang ni bukan kenal pun, tapi dah boleh peace ramai-ramai macam dah lama kenal hehe
Peaceeee yaww! 
Bas yang berhawa dingin, memang selesa untuk anda.

Kang ada pulak yang meragam takleh nak tidur sebab bantal busyuk takde hahaha. Seterusnya kita akan singgah di RnR Nilai untuk pickup cik adik dari Nilai ni. Trip kali ni hanya ada dua orang je yang naik dekat Nilai.

Cakkk! Ni dia dua orang yang Naik dari Nilai

So, lepas ni takde stop mana-mana dah. Kita boleh sambung tidur dengan lena. Dah, jom kita Zzzzzzzzzzzzz

DAY 2
Tepat Jam 5 pagi kita sampai di RnR Gelang Patah. Crew akan mula kejutkan uolls yang tengah sedap dibuai mimpi tu hahaha. Sorang-sorang kalau tido tu memang macam-macam gaya dah kita tengok hahaha. Sampai dekat sini jer, uolls akan diberikan masa untuk pergi mandi dan solat Subuh. Lebih kurang pukul 5.30 pagi, ambil makanan yang telah disediakan. Sarapan pagi tu dah termasuk dalam harga Pakej RM135 tau. Jimat kannnn hihihi


Tunggu untuk sarapan pagi
Uolls ni mandi ke idok ni? Hahaha

Uolls boleh je nak tapau masuk dalam bas. Kalau nak order air selain dari yang kita bagi tu, order lah sendirian berhad yer hahahaha. Siap sarapan pagi kita dah kena gerak sebab takut jem nanti di Imigresen. Kalau jem dekat sana lagi teruk sebab mesti sampai lambat. So rugi lah masa kita pulak, iyer ke idok? Dalam bas nanti Crew akan ajar uolls macam mana cara nak isi White Card/Departure/Arrival card.

Kita dianggarkan sampai di Singapore pada Pukul 8.30 pagi yeayyy!!! Uolls akan diberikan sedikit taklimat ringkas, kalau sesat mana tempat yang kita boleh jumpa hehehe. Ada tau yang sesat sebab tak ikut arahan kita. Korang jangan buat macam tu tauuuu hihi

Kita akan mulakan lawatan kita yang pertama ke Merlion Park, dimana menjadi salah satu tempat pelancongan yang tersohor di Singapore, dan korang wajib datang sini. Kalau pergi Singapore tapi tak datang sini bermakna korang belum lagi sampai Singapore.

Lihat Gambar dibawah..

Okey ni mesti jadi Port yang pertama bila sampai sini. Hehehehe
Bola Steel tu bukan saja2 dia letak taw. Ada cerita disebalik bola steel ni. Nak tahu? Kena lah join hehehhe
Habang nak angkat tapi xlarat dek non! heheh
Love Bahtera Kembara Holidays? Okey fine, We Love U too. Muach
Okey ni kerbau yang tengah angkat barang2, Ada cerita dia tersendiri. Nak tahu? nanti kita cter dalam trip hehehhe
Sir, What are doing here? Gambar ni jgk ada cter dia sendiri. 
Ni antara Jambatan yang wujud masa zaman penjajahan Ingeris, Tapi masih kekal sampai kehari ini
U Jump I, I tolak u, tapi i xmau jump sebab i xreti nak swim hahaha Arca ni juga ada cter dia sendri jgk. Kita cter dalam trip nanti ya. Hahahhah
Okey ni nama dia Garden By The Bay, merupakan Garden yang terbesar yang wujud dalam Singapore City ni. Sangat2 unik, nanti kita cter dalam trip ya hehehe
haaa, baju kuning tu Crew Kita yang sporting habis
Bro ni sweet giler dengan wife dia. Sporting habis, masukk aiyakkk hahahha
Bro Sador beraksi. Nice nyerr dia punya pose heheh
Yang ada anak kecik? korang pun boleh ikut jgk heheh tp at least anak2 dah boleh jalan hehehe
Lepas pergi ke Marina Bay Sand, kita nk pergi shopping lah plakk, korang mesti xkan boleh sabar kalau bab2 shopping, jangan risau xmahal pun, kalau macam baju tu 10 dollar dah dapat 4 helai, Mug 3 Dollar je satu, then key-Chain plak 25pcs 10dollar. So kalau korang tukar RM100 pun kita rasa dah cukup. Apa2 pun tepuk dada tanya selera ya korang heheh
Nampak mcm sibuk jer memilih hehehhe
Seronok ke x? hehehe
Abang, tengok kat atas ni, cantik x bag tu? heheh
Fuhh, lama benor bini aku shoping, minum dulu derr. pishang lah jawabnya hehehhe
Okey peace yaww abang, ayang dah dapat apa yang nak. jap nk p bayorr hahaha
Abang tengok sini lah, bukan tengok makwe singapore hahaha 
Pilih jangan xpilih, jgn tertinggal beli dekat member.
Portion dia satu pinggan tu besar, kalau yang jenis makan banyak jenis abg2 sador kakak2 sador, mgkin cukup lah. kalau yang sedang2 korang kena kongsi. Sebab banyak. Kat sini lebih jimat lah korang. Jom kita tengok apa dorang ni makan=) 
Bagi Korang yang join trip ni tapi nak pergi ke Universal Studio Singapore, korang kena gerak dari Bugis Street ni lah, ambil taxi ke Sentosa Island, nati taxi tu akan bawak korang betul-betul bawah Uss tu. Naik je tangga terus nampak GLOBE UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE tu. 
Nah kat bawah ni iolls payung gambar makanan yang kitaorang makan dekat Zam-Zam Restoran. Sedap gilaaaa beb..  Rugi kalau korang datang nak jimat bab makan dan tak cuba makanan sini.. hehehe

Ni kalau korang nak tahu Nasi Beriani. Larat nak habiskan satu pinggan besar tu?
Makan Mee Goreng pun kongsi dua orang, bukan jimat tapi banyak.
Makan ramai2 macam ni lah best. Mula2 xkenal, pastu boleh jadi geng sampai bila2. 
Lepas siap solat Zohor kita gerak naik bas plak ke Sentosa Island. Sampai je dekat Sentosa Island Kita akan lawat 3 Stesen utama iaitu WaterFront Station, Imbiah Station dan Beach Station. Kalau nasib baik memang semua tempat tu kita sempat pegi. Tapi bergantung pada masa semasa.
So, sekarang kita nak bawak korang pergi ke Beach Station plak dalam Sentosa Island. Kat sini kita akan jalan kaki ataupu kalau bernasib baik boleh lah merasa naik tram untuk pergi ke Palawan Beac, panjat atas manara tinjau dan lihat pemandangan dari atas. 
Jom layan gambar dorang kat bawah ni dekat Beach Station. heheheh
Lepas kita jalan-jalan kat tempat diatas, kita naik Ulat Bulu ( Train) ke Water Front Station untuk bergambar dekat Globe Universal Studio Singapore. Sini lah tempat yang korang tak sabar-sabar nak ambil gambar kan heheheh .
Korang akan diberikan masa selama satu jam untuk korang ambil gambar di kawasan tu. Boleh lah nak feeling-feeling masuk USS.  Bagi orang yang masuk USS pada pagi tadi dorang dah kena berkumpul dekat Beach Station. Nanti leader akan bagitahu korang macamana nak pergi sana.


Pukul 9.00 Malam kita akan berkumpul di tempat yang akan diberitahu kemudian. Jangan lambat kalau lambat nanti lambat sampai KL Sentral . heheheh 
Nanti iolls belanja gambar dekat Marina Bay Sand dan bagi tengok air pancut yang sangat ohsem!
Nak ikut kita x? kalau nak ikut boleh tekan link ni terus ya.. Tekan disini





Betul ke RM135 boleh travel Singapore? betul korang! Kita xtipu, Dulu kita nak penuhkan satu bas pun susah giler, buat trip ni pun sekali jer sebulan. Alhamdulillah masuk tahun 2018, trip ni dah jadi trip hujung minggu sebab setiap hujung minggu kita ada trip ke singapore dari Kuala Lumpur.






(Trip ni bermula dari KL SENTRAL)


Pada Pukul 9.30 PM, Kita berkumpul di pintu masuk berhampiran ERL DEPARTURE, pintu dia berhadapan dengan "Bangunan Axiata". Jangan salah p tunggu pintu satu lagi hehehe


Selalunya kami akan sampai dalam pukul 11.00 malam pada malam kejadian hehehe. Kami akan buat semakan nama ahli rombongan yang datang dari seluruh negeri, bukan dari KL saja taw, ada yang dari Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Penang.


Tepat pukul 11.45 Malam, bas akan bertolak dari KL Sentral menuju ke Johor. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 5 Jam untuk sampai di Gelang Patah. So kitaorang ada masa lebih kurang 35 Minit sementara tunggu bas yang disewa khas untuk trip ini.




Bas yang disediakan mestilah selesa, sejuk dia lain macam taw! hahaha Dia punya acc memang kalah peti ais kat rumah korang tu hehehe So bagi yang tak tahan sejuk, korang digalakkan untuk bawa selimut, sweater tebal atau bantal busyuk korang yang korang selalu buat teman tidur kat rumah tu. 



Okey kita dah selamat ambil dua orang cik adik kita ni dari RnR Nilai. Dia dua ni je yang ikut Trip, tapi yang menghantar punya lah ramai, penuh satu kete Exora. hehehe Mak dia Ayah dia Abang dia, adik dia, Nasib baik dia xbawak sepupu sepapat dia jugak p hantar kat RnR Nilai hehehe .



Jom Kita tutup Lampu dan bersambung... 



Nasi Lemak + Telur Mata + Teh Tarik @ Teh 



Sekarang semua dah siap mandi, Solat Subuh. So korang tunggu lah jap sarapan pagi korang siap. Cepat nau korang siap mandi kan. hehehe Menu Sarapan Pagi adalah Nasi Lemak dan Teh tarik atau Teh O Panas, kalau bagi korang yang tak biasa makan pagi.


Semua kena bawak satu sorang pen. Tapi selalu je ada yang lupa bawak. =.='' Sepajang perjalanan masuk ke Singapore tu, Local Guide akan bercerita sedikit sebanyak tentang sejarah singapore dan apa yang ada kiri dan kanan korang.

















Okey semua dah Check-In Kasut dekat Merlion Park ni, Jom kita pergi tempat lain plak. Tempat satu lagi ni kalau korang 1st time datang mesti teruja gila, tengok reka bentuk bangunan tinggi2, jambatan lama dan Sungai Singapore. Jom Layan gambar dibawah ni. 











Okey Tempat kedua kita dah Check-In , mana nak pergi lepas ni? Kita nak bawak korang tempat yang lagi ohsem! kita nak lawat satu2 nya hutan taman yang wujud dalam bandar yang penuh dengan bangunan tinggi2. Nak Tengok x? Jom Tengok kat bawah..


















Okey We ollss dah jumping2 sini dah peluh2, apa kata kita balik pergi tempat lain plak. Korang jom Naik bas!! hahahaha Next Stop mana? okey scroll lagi kebawah. 











Selesai Shopping dan duit pun dah habis, mesti perot korang dah rasa lapar kan? Jom kita p makan Murtabak Singapore dan Nasi Beriani Singapore. Sedap tu tak yah cakap lah, Skali suap terangkat makkkk. hehehe














Biasanya bajet makan dari 5-7Sgd Sahaja setiap sorang. Jangan convert taw, nanti sampai sudah korang xmakan hehehhe anggap jer 5sgd tu RM5 kita hehehe. Perut dah kenyang hati pun riang, kita p solat jamak takdim solat waktu asar dalam waktu zohor.






















Lepas tu kita akan gerak naik bas untuk pergi ke Marina Bay Sand untuk melihat Pertunjukan Musik Air Berirama. Mesti best gila. Korang wajib pergi tengok hehehehe 



 


You May Also Like

18 comments

  1. Menarik..... dengan sapa saya perlu contact kalau berminat... Thanks.. 0122163944 ( shahrul )

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Cm ner sy nak join travel kl ke singapo.. pless call or wsap 017 4408284

    ReplyDelete
  4. Boleh la joint...nk pekena murtabak terbaik di asia tengara haaaa

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Mcm menarik je.. tp ada lg ke trip ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ada lagi sis hehehe wasap dekat link ni www.wasap.my/60193914742/singapore

      Delete
  7. assalamualaikum
    perlu ke buat pasport utk ke singapura

    ReplyDelete
  8. Menarik..saya berminat..nk pm dkat sape..

    ReplyDelete
  9. kalau nak sekali masuk uss bape ye harga?

    ReplyDelete